Политики: как да се грижим след покупка, трансплантация, вкореняване и в нормален режим

Тази култура била обичана от производителите на цветя заради необичайно красивата си корона. Листата на вечнозелени дървета и храсти се отличават с разнообразна форма и цвят, които дори за растенията от един и същи вид могат да се различават. За да могат да угодят на стопаните си през цялата година, е важно правилно да организират грижите за полисите у дома.
Полиско растение

Полиция принадлежи към семейство Аралиеви и има около 80 вида. Тропичните гори на Азия и Тихоокеанския бряг се считат за негова родина. У нас той се вкорени като стайно растение, което е много капризно в грижите.

Видово разнообразие

Само някои полизакии са подходящи за отглеждане на закрито. Саксии за цветя с декоративни дървета и храсти се поставят в апартаменти и офиси. Най-често за закрито градинарство се използват следните видове.

 • Храст (фрутикоза). Външно много прилича на папрат. Нейните многобройни издънки са обсипани с клонки с лъскави цитрусови листа с малки назъбвания, всеки от които има различно напречно сечение и форма.
 • Paniculata. Това е къс храст с голям цитрус и разчленени листа. Цветът им може да бъде монофонично ярко зелен и с бели ивици или петна.
 • Tupolistny. Листата на този храст приличат на дъб. Те са триостри и заоблени. Цветът им е зелен или сивкав.
 • Каска. Основният му ствол е удебелен и извит, а клоните са прави. Младите тъмнозелени листа са кръгли. С течение на времето формата им се променя и в краищата се образува лека рамка.
 • Guilfoylya. Може да расте много висок. Листата са едри перисти и разчленени, с красив издълбан ръб и бяла или светло жълта рамка.
 • Балфур. Нисък храст със значителен брой клони. Листата са големи и заоблени. По краищата - неравномерен бял кант. Има сортове с мраморни петна и ивици по протежение на вените.
Въпреки външните различия, всички опитомени растителни видове изискват почти еднакви условия на задържане. Ето защо техните саксии могат да бъдат събрани заедно, създавайки интересна композиция.

Основни грижи

Ако на растението са създадени комфортни условия, то ще реагира с обилен растеж. И всички несъответствия веднага ще се отразят на външния вид. Опитните производители на цветя се съветват да се придържат към следните препоръки.

 • Осветление. Растението обича дифузна светлина без пряка слънчева светлина. По-добре е да го поставите близо до прозорците от източната или западната страна на стаята. За сортовете с едноцветни листа е допустим малък частичен нюанс, а пъстрото оцветяване изисква ярко осветление. През зимата цветето няма да се справи без фитолампи, тъй като ще толерира много малко спестяване на дневна светлина.
 • Температура. Трябва да се опитаме да поддържаме един и същ температурен режим през цялата година. В идеалния случай, 20 ° C. В студения сезон е допустимо леко понижение на температурата (с две до три единици). Но в същото време саксията за цветя не трябва да стои близо до радиатора или камината, така че потоците от топъл въздух да не прегряват листата и корените. Необходимо е да се предпази растението от течение.
 • Хидратиране. По този въпрос тропическият гост също е взискателен. Не понася сух въздух, така че винаги трябва да има контейнер с вода в близост до саксията. Той ще реагира положително на ежедневното пръскане и периодичните топли душове.
 • Поливането. Често не трябва да поливате полиски. Горната почва трябва да има време да изсъхне, преди да се наложи отново да се навлажни. Това е особено важно да се наблюдава в студения сезон.
 • Торове. През пролетта и лятото полиските бързо нарастват. За да даде сила, растението трябва да бъде подхранено. Като тор са подходящи готови сложни смеси, които трябва да се прилагат два пъти месечно. В други периоди е по-добре да не смущавате растението.

Красиви полички

трансплантация

За да може растението да расте и да се развива добре, е необходимо периодично да сменяте почвата и саксията. Най-добре е да се трансплантира полисия през пролетта. Младите култури - веднъж на 12 месеца, по-възрастните индивиди - веднъж на 24 или 36. За да направите това правилно, трябва:

 • изберете саксия - размерът му пряко влияе върху растежа на растението (ако корените в него са просторни, тогава издънките ще се простират, доколкото е възможно);
 • изберете субстрат- можете да си купите готов "универсален" или да си го направите сами, като смесите в равни части земя с пудра и хумус, торф и пясък.

Цветето се пресажда чрез прехвърляне. Полисиите трябва внимателно да се отстраняват от старата саксия с почвата. За да премахнете старата земя от страни, без да докосвате кореновата система. Изсипете дренаж (счупена тухла или експандирана глина) на дъното на празен съд. Отгоре сложете тънък слой от подходящ субстрат. Поставете растението заедно с остатъците от старата почва в саксия. Добавете прясно до пълен обем. За поливане.

След трансплантацията трябва да се грижите за домашния любимец по същия начин, както преди. Не са необходими специални мерки.

Формиране на короната

Poliscias се отнася до растения, чиято корона може да се регулира по ваш вкус. За да се стимулира появата на нови пъпки, "допълнителните" клони могат да бъдат подрязани. Това се прави най-добре през пролетта, когато растението започва активен период на вегетация. Ако външният вид на цветето е задоволителен, подрязването не е необходимо. Можете да се ограничите до прищипване на върховете на отделни издънки.

Изрязаните клони на полиски могат да бъдат използвани за размножаването му.

репродукция

Най-доброто време за това е пролетта. В арсенала на градинарите има два варианта за размножаване на полиски.

 1. Отделянето на храста. Полиски могат да бъдат засадени по време на следващата смяна на почвата. За това дъщеря се отделя от майчиния храст, като се фокусира върху развитието на кореновата му система. И се трансплантира в отделен контейнер.
 2. Използването на резници. Този метод е по-сложен и трудоемък, тъй като "капризните" клони не бързат да вкореняват. Необходимо е да обработите подрязаната част с активен въглен и сух на въздух. След това се слага в добре навлажнена смес от пясък и торф. И за да получите оранжерия, покрийте със стъклен буркан или прозрачна пластмасова торбичка. Ако всичко е направено правилно, след месец растението ще се вкорени. След вкореняване младите индивиди не се различават по никакви изисквания от възрастните.
Плътните клони се вкореняват по-добре от тънките. Ето защо, избирайки материал за размножаване, трябва да се даде предпочитание на гъстите резници.

Действия след покупката

Ако независимите опити за размножаване на културата се провалиха, можете да отидете до магазина за цветя и да изберете любимото си растение. Така че нов домашен любимец да не разочарова, когато купувате, трябва да се съсредоточите върху неговото съотношение. Красив, пълнолистен мъж не може да се продава в малка саксия, тъй като корените на „правилното“ цвете винаги съответстват на короната.

Трябва да се грижите за новодошъл по същия начин, както за неговите „роднини“, които вече са в къщата ви. Единственото, което може да се направи веднага, е да се трансплантира растението в подходяща саксия, ако е необходимо.

Полиски листа

Нарастващи трудности

При цялата си „капризност“ вредителите рядко заразяват вредители като мащабен щит, Mealybug или листни въшки. Това е така, защото растението е отровно. Независимо от това, ако някои бъгове се появиха на цвете, по-добре е да го третирате с антисептик или инсектицид.

Основните заболявания на растението са свързани с грешки в грижата, така че тяхното лечение не изисква използването на специални лекарства.

 • Короната се разпадна. Poliscias нулира листата в отговор на всеки дискомфорт. Стресът за него може да бъде прекаляване или липса на влага, промяна на климата и пренареждане на саксията.
 • Листата стана кафява. Причината е много сух въздух.
 • Появи се сиво гниене. Цветето е замръзнало - преодолява се чрез чернови или водата за поливане е твърде студена.

Елиминирайки първопричината, можете да върнете на растението луксозен, здрав вид.

Статията е актуализирана: 28.04.2019 г.
Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (30 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Лазерно избелване на зъбите: отзиви и ефективност

Френско месо с гъби 🥘 стъпка по стъпка рецепта със снимка

Пълнеж за каши с кайма по стъпка по стъпка 🍕 рецепта със снимка

Рецепта домашна юфка за супа със снимка

красота

мода

диети