Mealybug на стайни растения: как да разпознаем вредител и възможно ли е да спасиш цветя от смърт

Цветярите знаят колко вреден е червеният червен дроб за саксийните растения. Насекомите и техните ларви изсмукват растителни сокове. Ако не бъдат взети навременни мерки, цветето ще спре да расте, пожълтява и скоро ще умре. Как да се справим с червеникава дървесина на стайни растения, за да спасим стайни цветя?
Вредител по лист на орхидея

В напреднали случаи растението е изцяло покрито с мръсно бяло покритие, напомнящо памучна вата. На този етап остава само да го изхвърлите заедно с гърнето. Колкото по-рано може да бъде открит вредител, толкова по-големи са шансовете за спасяване на „зелен приятел“.

Обща информация за паразита

Брашнестата мъгла изглежда особена - представлява малко насекомо с дължина от 1 до 5 мм. Тялото на вредителя е покрито с прахообразно белезникаво покритие, отстрани се виждат четинки. На гърба се открояват напречни ивици. При различните видове цветът варира от бял и кремав до розов.

Мъжките и женските се различават по структура. Мъжките имат развити лапи, крила, коремът и главата се открояват, органите на устата са намалени - възрастните мъже се справят без храна. Тялото на женска без ясно изразени отдели наподобява ларва. Восъчната плака частично предпазва вредителите от химикали, което усложнява борбата.

Женските червеи снасят яйцата си в бяла торба за лице, наподобяваща бучка памучна вата. Вредителят е силно плодороден - до четири поколения годишно. Отначало ларвите активно се движат, заради което са получили прякор бродници. По-късно те се придържат към растението, развиват се, станат, отново стават временно подвижни. Възрастните женски се движат само в търсене на място за снасяне на яйца.

Нападението на червеникавия бъг е засегнато от повечето стайни растения - цитрусови плодове, папрати, crassulaceae, euphorbiaceae, сукуленти. Насекомите нанасят голяма вреда орхидеи ивиолетов, което води до пожълтяване на листата, падането им, деформация на леторастите, постепенна смърт.

4 опасни вида

В природата има повече от 1,5 хиляди разновидности на червеи. Повечето от тях живеят в тропическите гори. Четири вида насекоми са опасни за стайните растения.

 1. морски, Овални насекоми с дължина до 4 мм, сиви с розов нюанс. Мъжките са по-малки от женските, те летят. Ларвите са малки, жълти, без восъчно покритие.
 2. мъхест, Цветът на насекомото е от розово до оранжево, дължината не надвишава 3,5 мм. Отнася се за живодайни видове. Женските са подвижни, колонизират се от долната страна на листата и младите издънки.
 3. лоза, Формата на тялото е овална, по-широка от морския червей. Оцветяването е розово или жълтеникаво.
 4. цитрусов, Цвят от бял до кафеникав. Мъжките знаят как да летят, женските живеят на едно и също растение през целия си живот, отделят лепкава тайна.

Признаци на вредители

Вредите на червеникавия цвят за стайните цветя се състоят в извличане на соковете. Цветето отслабва, умира, сажди гъбички се установяват върху лепкавите секрети от насекоми. Вредителят може да бъде открит по следните признаци.

 • Каскадно израстване, Цветето спира да расте, пъпките не цъфтят, изсъхват и отпадат.
 • Обезцветяване и падане на листата, Листата оцветява, пожълтява, отпада.
 • деформация, Младите издънки се огъват, на листата се появяват дупки.
Червеят трудно се вижда. Той се крие в основата на багажника, в синусите си.Наличието на насекомото произвежда бяло восъчно покритие върху субстрата и вътрешните стени на саксията. Понякога вредителят заразява кореновата система. Коренният червей се открива само по време на трансплантация.

Причини за появата

Причините за появата на червена боровинка на стайни растения се свеждат до неправилни условия на задържане, дефектна грижа за цветя. Насекомите се размножават активно във влажна почва, с висока влажност и ниска температура на въздуха. Благоприятните условия създават остатъците от паднали листа в саксии, използването на чаени листа и други органични остатъци като тор. Червеят прониква в апартамента:

 • с вятър през отворени прозорци;
 • със замърсена почва и саксии;
 • с нови растения.
Mealybug не е опасен за хората - не понася инфекции и вируси, не отделя вредни вещества. Някои видове насекоми дори се използват от хората за производството на червена боя - те отделят веществото „кармин“.

Как да се справим с червеникави храсти на стайни растения

Борбата срещу червения червей трябва да бъде всеобхватна. Опитните производители препоръчват да се комбинират химически и народни средства за бързо унищожаване на вредители. Преди да обработите с каквито и да е лекарства, растението се избърсва или къпе под душа - водата измива защитното покритие върху тялото на насекомото, което го прави по-уязвим.

химикали

При обилна лезия се препоръчва незабавно да се третират растенията от червеникавия бъг с химически препарати. Те се представят в магазините в широк асортимент - различават се по активното вещество, степента на токсичност.

Средствата за червеи се избират индивидуално, като се отчита степента на увреждане и вида на растението. Съдейки по отзивите, най-ефективните инсектициди са Aktara, Fufanon, Biotlin, Confidor, Actellik, Fitoverm, Calypso, Mospilan. Някои производители използват Дихлорвос, но той не е предназначен за обработка на цветя. Обработката с всяко лекарство се извършва на четири етапа.

 1. инспекция, Огледайте всички части на растението, отрежете силно засегнатите листа и клони.
 2. пречистване, Намокрете памучна подложка в сапунен разтвор, механично почистете цветето от вредители.
 3. миене, Измийте останалия сапун с чиста вода, подсушете листата.
 4. обработване, Лекарството се разрежда съгласно инструкциите, напръсква се върху растението или се полива почвата. Лечението се повтаря след няколко дни.
Обработката на цветя с инсектициди се извършва с ръкавици, защитна медицинска маска. Те гарантират, че продуктът не попада в очите, по кожата, лигавиците.

Народни средства

Доста ефективни средства се приготвят у дома, базирани на зелен сапун, чесън, алкохол. Те помагат да се отървете от червеникавия бъг само в ранните етапи - в сложни случаи растенията незабавно се третират с инсектициди. Най-често срещаните са пет рецепти.

 1. чесън, Смелете 50 г чесън, залейте с литър вряла вода, настоявайте за час. Филтрирайте, напръскайте растенията.
 2. Лимонова жар, Извадете жар от един лимон, изсипете литър вряла вода. Настоявайте около час да се охлади напълно, напръскайте цветя.
 3. тинктура невен, Смажете засегнатите части на растението с неразредена алкохолна инфузия на невен. Цветето се поставя на засенчено място. Процедурата се повтаря три дни подред.
 4. Сапун с алкохол, 15 мл зелен сапун и 10 мл алкохол се добавят към литър вода. Смесете, обработете местата на натрупване на насекоми.
 5. масло, В литър вода добавете супена лъжица олио, разклатете, напръскайте растенията. Лечението се повтаря три последователни дни.
Появата на черна плака върху болно растение е признак на гъбички от сажди. Мокър памучен тампон лесно премахва плака, но не елиминира патогена. Гъбичката се лекува с Fitosporin или антибиотичен разтвор.

Яйца от насекоми

Превантивни мерки

Правилната грижа за растенията минимизира вероятността от вредители. При отглеждане на цветя на закрито спазвайте пет правила.

 1. Редовна проверка, На всеки няколко дни внимателно инспектирайте растенията.Особено внимание се обръща на труднодостъпни места - долната страна, листните аксили, кореновата зона, неотворените пъпки.
 2. резитба, Навременно изсушени листа, растителни остатъци от саксията се отстраняват.
 3. Водни процедури, Малките растения се къпят периодично под душа. В големи екземпляри листата и стъблата се избърсват с влажна кърпа.
 4. Режим на поливане, Те поддържат почвата влажна, но не позволяват преовлажняване.
 5. карантина, Новопридобитите растения са под карантина - поставят се отделно, профилактично се третират със слаб разтвор на инсектицид и фунгицид.

Ако по време на следващия преглед е намерено поне едно насекомо, лечението се започва незабавно. В ранните етапи можете да използвате домашни средства, с масивна лезия - химически.

Mealybug на стайни растения е доста често срещан проблем. Вредителят засяга повечето култури, което често води до тяхната смърт. Колкото по-здравословно, по-силно е растението, толкова по-бързо се възстановява след атака от насекоми. За укрепване на имунитета на растенията редовно се прилагат торове.

Отзиви: „Все още можете да миете листата с вода с добавка на водка“

Купих саксифраг в цветарски магазин и само вкъщи забелязах, че листата от вътрешната страна и стъблата са покрити с брашно. В присъствието беше само Актара и обработих растението за нея. Вярно е, че вземам по-силно решение (според съветите на опитни градинари), не влияе неблагоприятно на растението, но сбелокрилка Тя върши отлична работа. Унищожени и червеи, те падат като ябълки при ветровито време Aktara ниска токсичност за хората и действа срещу паразити през стомашно-чревния тракт. Забелязах, че по-често започват вредители, ако растенията са много многолюдни.

Наталия Мариняк, http://attuale.ru/muchnistyj-chervets-kak-borotsya-na-komnatnyh-rasteniyah/#i-3

Тук веднъж така „се сдобих“. Купих орхидея в магазина за отстъпки и я донесох вкъщи. И няколко дни по-късно открих тази бяла мъка и то не само на закупените, но и на домашните цветя. Помага добре от червея „Аткара“, пръскан в продължение на две седмици, спаси своето, магазинът все още изчезна. Все още можете да измиете листата с вода и водка и да събирате тези мръсни неща на ръка. Червеите се крият, макар и добре, в къдрици от листа.

Женя, http://parazitam-stop.com/rasteniya/vrediteli/muchnistyj-chervets.html#h2_4

Използвано пръскане с масло. Изглежда е помогнало ... Но друго нещо бе запомнено много по-ярко: сто плюс саксии с растения, чиито листа са НАМАЛЕНИ. Почти не е изпрано !!! Aktara, Actelik са отлична помощ. Напръскайте, разсипете почвата - и завържете в торба за боклук през нощта, сутрин нито един жив червей;)

Мария, https://www.botanichka.ru/article/mealybug/

Дадохте дебело момиче. В саксия има 6 малки стъбла с размери 10-15 см. Седмица по-късно, на перваза на прозореца под цветето, започват да се появяват пухчета, които при разтриване са с цвят на тухла, се оказват брашно. Използвах 3-кратно лечение със зелен сапун, но след 2-3 дни отново открих тези копелета на растението. Следващият беше фитовер ... ефектът беше достатъчен за една седмица. Извадих го ръчно, седях един час и пиках с клечка за зъби всеки ден, докато не видях, че те пълзят от земята! Изтърси се от саксията и там в основата имат цяло селище. Отсечете корените от нафиг и малко стъбло, измийте резниците добре и в чистата земя за вкореняване. Сега, след 1,5 месеца, растението има увеличение с 2 см, пуска странични издънки, растението е напълно здраво.

Катя, http://sad-doma.net/bolezni-i-parazity/parazity/muchnistyj-chervets.html

Статията е актуализирана: 28.04.2019 г.
Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (38 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Тесто за кнедли от кефир: 6 прости рецепти

Кнедли с гъби стъпка по стъпка рецепта със снимка

Добро утро любими стихотворения ✍ 50 стихотворения на скъпо момиче, жена, романтично, нежно

Месо в теста съгласно стъпка по стъпка рецепта със снимка

красота

мода

диети