Как да се отървете от мащабните насекоми на стайните растения и защо е важно бързо да идентифицирате вредител

Крастата е опасен вредител, който паразитира върху повечето цветя на закрито. Дори отровните растителни видове са засегнати от крастата. Насекомото се размножава бързо, трудно се унищожава - частично е защитено от химически черупки от химически агенти. Тъй като не е лесно да се справите с мащабните насекоми на стайните растения у дома, трябва да вземете предвид всички възможни методи.
въшки

Ако не започнете своевременно борбата с вредителите, растението ще изсъхне, изсъхне и след това ще умре напълно. За разлика от други вредители, при унищожаване на стърготини, те задължително използват метода за механично почистване на растенията: стандартните средства не винаги дават желания ефект.

Информация за вредители

Крастата принадлежи към семейството на хомоптерите, храни се със сока на растението, което води до неговата смърт. В зависимост от сорта, дължината на възрастния варира от 0,5 до 5 мм. Насекомото е защитено от гъста восъчна щитовидна шира. По листата крастата прилича на гъста туберкула.

Мъжките и женските са различни. Женските имат изпъкнала, заоблена черупка, без крила, крака, а понякога и без очи. Те са напълно неподвижни. Мъжките са по-малки, покрити с продълговато сплескано пространство. Крайниците им са нормално развити, имат крила, но устата им е намалена. Мъжките живеят по-малко - умират скоро след чифтосването.

Насекомите оставят яйца по листата и стъблата. Първите дни след появата на ларвите са активни, след това те се прикрепят към листа или стъблото, стават неподвижни. Докато растат, те станат. Постепенно около восъчната тайна се оформя щит и около тях се изхвърлят кожи.

Неопитни градинари често бъркат ножницата с фалшивата краста. В реално насекомо насекомо, когато се опитвате да премахнете насекомо от растение, черупката се отделя. Фалшивият щит е напълно отделен.

Видове паразитни насекоми

В природата има повече от 2000 вида насекоми, които паразитират върху различни култури. Те се различават по цвета на черупката, размера. Най-често срещаните са следните.

 • кактуси, Формата е кръгла, размерът е до 2,5 мм. Черупката е жълтеникава. Те се заселват главно върху кактуси, разпространяват се бързо.
 • олеандър, Леки насекоми със среден размер. Често засягат бръшлян, аспержи, драцена.
 • длан, Те се отличават със сива полупрозрачна черупка. Често се среща на всички видове палми, орхидеи, бромелии, антуриум.
 • Pomerantseva, Вредителят е дълъг до 2 мм, с червено-кафяво покритие. Засяга розовите култури и цитрусовите растения.
 • Bromeliads, Черупката е жълтеникава, полупрозрачна. Размерът не надвишава 2,5 мм. Често се заселва върху бромелии, орхидеи и палми.

Признаци за поражение със снимка

Вредите от скалата за домашните цветя е смученето на сок от насекоми. Растението започва да изсъхва постепенно, умира с времето. Има три възможни признака на мащабиране.

 1. плакети, Изпъкнали петна, наподобяващи плаки, се появяват по листата и стъблата. Цвят - от светло жълт до кафяв.
 2. Лепливо покритие, Дори в ранните стадии на инфекция върху растението се появяват капки от лепкава прозрачна течност. Постепенно цялото цвете се покрива с плака.
 3. Каскадно израстване, Растението спира да расте, изсъхва, листата пожълтяват и отпадат.
Крастата бързо се размножава, причинявайки загиване на растенията. Често на местата, където се натрупват лепкави секрети, се появяват гъбички от сажди. Тъмната плака лесно се отмива с вода.Порите са запушени, фотосинтезата е нарушена - без лечение растението умира.

Скалп по листата на растението

Причини за появата

Откъде идва крастата на стайните растения, ако цветето се съдържа на закрито? Насекомите могат да влязат от улицата, да попаднат в замърсена почва. Основните причини за появата на краста на цветя на закрито са следните.

 • Ново растение в къщата, Веднага след покупката растението трябва да бъде поставено под карантина - поставено отделно от другите цветя. Дори да няма видими признаци на увреждане от насекоми, те може да са в стадий на ларва. Ново растение в къщата представлява потенциална опасност за всички цветя на закрито.
 • прозорци, Младите ларви можеха да влязат с вятъра през прозорците. Невъзможно е напълно да се защити цветето от насекоми.
 • Отслабено растение, Отслабените растения, които не получават достатъчно хранене, често страдат от атаки на вредители.
Ако на едно от цветята се открият струпеи, трябва незабавно да бъдат изолирани, останалите растения, третирани с алкохол или инсектицид. Перваза, саксиите, предметите за грижа трябва да бъдат добре измити и дезинфекцирани.

Как да се справим с мащабните насекоми на стайни растения

Не е лесно да премахнете ножницата у дома. Карапусът частично предпазва насекомото от повърхностни химикали, малките яйца и ларвите не се виждат с просто око. За да спасите цветята, трябва да действате бързо, да използвате сложни методи за борба с насекомите на стайни растения.

Механично почистване

Редовното отстраняване на насекоми от растението помага да се намали техният брой, но не спира развитието на вредителя напълно. Останалите яйца и ларви, докато се развиват, водят до многократно възпроизвеждане на насекоми. Механичното почистване се използва като първи етап от борбата с насекомите. Процедурата за отстраняване на насекоми включва три стъпки.

 1. обработване, Пригответе концентриран разтвор на сапун за пране. Почвата е покрита с полиетилен. Памучна подложка се навлажнява в разтвор и цялото растение се избърсва старателно. Особено внимание се обръща на долната страна на листата.
 2. унищожаване, Плътен парцал, четка се навлажняват в сапунен разтвор и се отстраняват насекоми. Можете да използвате пинсети.
 3. Водни процедури, Цветето се поставя във ваната, измива се под течаща вода от остатъци от сапун. Процедурата се повтаря напълно седмично в продължение на месец, за да се избегнат повторни огнища на размножаване на вредители.

химикали

В случай на масови щети е по-добре да закупите специално средство за борба с насекомите на стайни растения. Цветята се напръскват или поливат с инсектициди. Насекомите получават доза токсични вещества заедно с растението сок и умират. В рецензиите производителите на цветя различават най-ефективните препарати за насекоми:

 • ювеноиди и хормонални инсектициди - „Адмирал“;
 • neoniktinoidy - „Apaches“, „Corado“, „Aktara“, „Confidor“, „Tanrek“;
 • фосфорни органични препарати - „Кемифос“, „Фуфанон“, „Ателлик“.

Инсектицидите се продават под формата на таблетки, концентрат, прах. Инструментът се разрежда, използва се според инструкциите. Едно лечение не е достатъчно - след няколко дни поливането или пръскането се повтаря.

Народни средства

В борбата срещу насекомите често използват народни средства. Те не са токсични, но и по-малко ефективни. Използването на народни средства е оправдано с малък брой насекоми. Най-често срещаните рецепти са изброени по-долу.

 • Сапун с алкохол, В литър гореща вода добавете супена лъжица алкохол и течен сапун. Продуктът се разбърква до появата на пяна, нанася се върху местата за натрупване на стени. След час остатъците от продукта се отмиват с течаща вода.
 • Сапун с олио, 10 g машинно масло и течен сапун се смесват, добавят се 30 ml вода. Почвата в саксията е покрита с полиетилен. Сместа се разпределя на места за натрупване на насекоми. След 12 часа цветето се измива с течаща вода.
 • Прах за пране с масло от репей, 10 г прах за пране и масло от репей се добавят към литър вода, настояват четири часа. Решението редовно се избърсва с листа, докато насекомите напълно изчезнат.
 • Пепел от дърво, 300 г пепел се добавят към литър вода, сварена в продължение на половин час. Преди употреба бульонът се разрежда в 10 литра вода. Почвата е покрита с полиетилен, растение се напръсква с агент.
 • пипер, Лютите чушки се прекарват през месомелачка. 100 г черен пипер се добавят към 2 литра вода; Растенията се напръскват с инфузия на интервали от две седмици.
 • оцет, След механично почистване на растението от вредители, стъблата и листата се избърсват със слаб разтвор на оцет.
Народните средства са по-подходящи за профилактика. При тежко поражение те не са достатъчно ефективни. Ако има много насекоми, е по-добре да се изоставят народните методи в полза на инсектицидите.

Поръсва растение

Превантивни мерки

Превенцията ще помогне да се предотврати появата и размножаването на насекоми. Цветарите препоръчват да се придържате към пет правила.

 1. карантина, Новопридобитите екземпляри са под карантина - поставят се в отделна стая, напръскват се със слаб разтвор на инсектицид и фунгицид.
 2. Сапунен разтвор, Месечните цветя се измиват с мек сапунен разтвор.
 3. Подрязване и чистота, Болните, увяхнали листа се подрязват. Растителните остатъци се отстраняват от саксията.
 4. дезинфекция, Периодично поливайте растенията със слаб разтвор на калиев перманганат.
 5. Условия на задържане, Не позволявайте струпване на растения на перваза на прозореца. Осигурете оптимално ниво на осветление и влажност.

Вредителите активно се размножават в горещо време в задушни помещения. Стаята трябва да се излъчва ежедневно, като се избягва появата на чернови. През лятото растенията се препоръчва да се поставят на балкона - закаляването чрез естествени температурни крайности увеличава устойчивостта на цветята срещу вредители.

Тъй като е трудно да се отървете от краста на стайни растения, не е необходимо да се започва състоянието на цветето. Редовната инспекция, периодичното третиране със сапун или слаб разтвор на инсектициди ще помогне да се предотврати инфекция и смърт на растението.

Отзиви: „Помогнал„ Актара “

Борях се доста оригинално. Получих лимон с 10-15 листа, с размери около 170 см. Тъй като мислех, че така или иначе ще умра, третирах листата и стъблата с препарат за почистване на интериора на автомобила от 2000 г. и след няколко дни го обработих със смес от спирт-сапунен разтвор с вода. След 2-3 седмици ножницата е "глуха" и след разклащане на стъблото, тя се изсипва като узрели круши, докато се размазва, потъмнява и един ръб пада от листата.

Виталий, https://flowertimes.ru/shhitovka/

Народните лекарства не ми помогнаха. Първо механично премахнах вредителите, след което насапих домакинството. сапун. След няколко дни отново намерих насекомо насекомо. Повторих процедурата и отново се провалих. Помогна на Актара. Преработва се 3 пъти с интервал от 7-8 дни.

Лана, http://sadowody.ru/tsvety/shhitovka-na-komnatnyih-rasteniyah-kak-borotsya.html

Заради това живо същество почти загубих фикуса на Бенджамин почти 2 метра висок ... Тъй като моето красиво момче, всички листа полетяха наоколо ... Трябваше да намажа всеки клон със сапунено-алкохолен разтвор с четка за зъби. След това, след 2 часа имаше Актара. Пълна трансплантация с заместване на почвата и промиване на саксията със същата Actara. Изглежда, че е успяла, но сега е намерила такива хора, които живеят на гъвкава и спатична. Spatik вече изми 2 пъти със сапун и алкохол и под завой изкопа таблетки Golden Spark, отряза клонка с животни. В очакване на резултат. Не искам повторение с фикус !!!

Zmeulka, http://forum-flower.ru/showthread.php?t=351

Статията е актуализирана: 28.04.2019 г.
Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (33 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Стъпка по стъпка рецепта за бели със снимка

Булки със стафиди: стъпка по стъпка рецепта 🍞 със снимка

Бутер тесто на бира по стъпка по стъпка рецепта 🍺 със снимка

Борш в бавна готварска печка по стъпка по стъпка рецепта със снимки

красота

мода

диети