Педикюр с помощта на риба Garra rufa. Характеристики на пилинг на риба, предимства и недостатъци

Педикюрната риба Garra rufa се появи в списъка на услугите на салоните за красота едва наскоро. Какви са неговите характеристики? Как се провежда? Болезнена ли е процедурата? Има ли недостатъци? Прочетете за всички тайни на моден рибен пилинг в нашата статия.
Педикюр за риба

Малката риба, използвана в педикюра, се нарича Garra rufa. Но това не са само почистващи препарати, които ядат роговична кожа, които просто почистват петите си. В някои курорти с открити термални извори в Турция рибата се използва за симптоматично лечение на псориазис. Рибите ядат мъртвата кожа върху псориатични плаки, без да докосват здрави зони. Такова почистване е много ефективно - след такова лечение се наблюдава подобрение на състоянието на пациентите в продължение на шест месеца или повече.

Доста нова услуга за нас е добре позната на Изток. Там терапията с модерното наименование на рибен пилинг се провежда повече от 5 века. С негова помощ Турция, Сирия и някои други страни са ефективно излекувани. псориазис, Освен това действието на един курс продължава повече от шест месеца. Но заслужава ли си да се обърнем към такъв екзотичен метод за редовна грижа за краката? И като цяло, педикюр с риба - какво е това?

Кои са Гара Роофа?

Под тайнственото име на Гара Руфа се крият малки, неписани сиви риби, които живеят в крайбрежните води на Близкия изток. Те могат да бъдат намерени сред морската фауна на брега на Турция и Иран, Ирак и Сирия. Незабележителни на външен вид, тези риби са много интересни характеристики на тяхното съществуване.

Например, те се хранят не само с морски планктон, но и с удоволствие придружават китове в скитанията им в океана. Цели стада те изяждат останките на органични вещества, които покриват кожата на най-големия бозайник. Такава симбиоза е полезна за всички - кит се отървава от ненужните микроорганизми, рибите получават постоянен източник на храна.

Единственото ограничение, което не позволява на всички без изключение Гара Руфа да следи китовете през целия си живот, е температурата на водата. Чувстват се комфортно в езера при 32 градуса, температурата под тях потиска жизнената им активност, поради което рибата умира или изпада в състояние на „хибернация“.

Гара Руфа Риба

Ползи от процедурата

Използването на риба, която прави педикюр в козметологията, не е случайно. Първоначално екзотичният метод послужи като причина за разпространението на техниката: всички салони правят педикюр с пила за нокти и ренде, а ние предлагаме риба - примамлива! Но с течение на времето козметолозите все повече превземат опита на турските специалисти, които лекуват заболявания като гъбички по краката, екзема, псориазис и дерматити от различно естество с педикюр на риба. Така от изключително козметична техника стана терапевтична.

Рибата почиства кожата на краката

Тя има и други предимства.

  • Безболезнено. Педикюрът с риба Garra Rufa не причинява дискомфорт. През първите минути пациентът чувства гъделичкане и след това свиква с работата на рибата. Причината за това е липсата на зъби в малки санитари. Устата им наподобява "вендуза", с която изсмукват епидермалните клетки от повърхността на кожата.
  • Ефективност. Педикюрът с риба ви позволява да направите кожата на краката мека за 20 минути. В аквариума има едновременно 100-200 жители, които с удоволствие се хвърлят на „лакомството“ и попиват изключително суха, мъртва кожа. Поради голямото количество във водата, рибата успява да обработи краката напълно без пропуски. В същото време те не докосват живата кожа. Първо, те не се интересуват от него и второ, не могат да го отхапят.
  • Comfort. Пилингът с риба е доста приятен.Краката са разположени във вода с комфортна температура и не стоят на дъното на аквариума, а „плуват“ в него. Интересно е да се наблюдава работата на малките работници, общата продължителност на сесията е малка. Основното нещо е да не правите резки движения, за да не изплашите рибата. Благодарение на тази функция процедурата може да се използва за женски и мъжки педикюр.
  • Подмладяване на кожата. За повишаване на тонуса на краката при сложна терапия се използва педикюр от риба Garra rufa. Прегледите на козметолозите свидетелстват за ефективността на практиката, тъй като в слюнката на рибата има специални вещества - ензими. Те не само омекотяват кожата, но и стимулират тяхното обновяване, поради което се използват за производството на скъпи и ефективни козметични препарати.

Пилинг на риба в салона

Недостатъците на метода

Освен ползите от пилинга, Гара Руфа има и недостатъци, които също трябва да се знаят.

  • Риск от инфекция на кожата. За разлика от козметологичното оборудване, което се стерилизира във всеки уважаван салон за красота, не можете да дезинфекцирате рибата по никакъв начин. Винаги съществува риск, ако има микропукнатини на краката, те ще получат инфекция, останала в устата или тялото на рибата от предишния клиент. Поради тази причина рибният пилинг е забранен в много страни по света.
  • Риск от среща с брадичката на брадичката. Това е и риба, която китайските майстори на създаване на копия като истинската Гара Руфа. Външно те са много сходни, но разликата между брадичката и брадичката е наличието на зъби. Следователно по време на процедурата рибата може да започне да хапе. Ако това ви се случи, незабавно извадете краката си от аквариума, тъй като вместо мек пилинг можете да получите ранена жива тъкан.
  • Висока цена, Отзивите за рибен пилинг винаги показват този момент. Но цената на методиката е оправдана. Първо, процедурата изисква много риба, но всяка от тях е скъпа. Второ, закупуването им днес е проблематично: например износът им от Турция е забранен. Трето, има изисквания за поддръжката и храненето на „ордени“, което също води до разходи.

Ако искате да оцените достойнствата на тази екзотична техника, опитайте я в познат салон за красота и само без рани по кожата на краката. И тогава вашето запознаване с невероятните творения на Гара Руфа ще бъде приятно.

Статията е актуализирана: 27.05.2019 г.
Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (33 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Пищни кифлички: стъпка по стъпка рецепта 🍞 със снимка

Lob Lobio рецепта стъпка по стъпка 🥗 със снимка

Прост кекс за стъпка по стъпка рецепта 🍩 със снимка

Смути за пасатор recipe стъпка по стъпка рецепта със снимка

красота

мода

диети