Как да почистите бели кецове от кожа и плат от тъпота и жълтеност

Белият цвят не излиза от мода и производителите използват тази тенденция, освобождавайки следващия ред леки обувки. Специален шик е спортната двойка лебедово крило. Такива летни маратонки могат да се носят с подходящи дънки и ярки панталони или със спортна кройка пола. Стилен, свеж! Но след първата „разходка“ белите маратонки са покрити с прашно покритие и няколко търговски обекта ги превръщат в сиви. Как да се върнем към предишния си вид? Преди да избелите бели маратонки у дома, проверете от каква материя са изработени. В зависимост от това изберете един от следните методи.
Двойка от бели спортни обувки

Маратонките могат да бъдат ушити от текстилни материали, боядисана естествена кожа, естествен набук, велур, както и изкуствени и синтетични материи. Върху качествените обувки без грешка има подходяща маркировка, въз основа на която можете да определите подходящия вариант за грижа.

Преди да избелите бели маратонки: подготвителната фаза

Независимо от марката и материала, преди да почистите и възстановите бели обувки или маратонки, трябва да премахнете следи от видими замърсявания от повърхността им. Трябва да имате четка за обувки и поне две гъби или твърди парцали под ръка. Единият е за почистване на подметката. Второто е да премахнете замърсителите директно от обувката. Трябва да действате в шест стъпки.

 1. връзка за обувки, Отстранете връзките на обувките. Те трябва да се мият отделно с обикновен бял сапун за пране. Изплакнете под чешмата.
 2. Стелки, Отворете краищата на тъканта колкото е възможно повече, отстранете стелките. Също така е по-добре да ги измиете отделно.
 3. четка, Внимателно отстранете сухата мръсотия от повърхността на маратонките и подметките им. Използвайте специална четка.
 4. Химическо чистене, Разтривайте интензивно със суха кърпа, за да премахнете всички останали замърсявания. В случай на обувки от велур, работете само със специална четка, кожени кецове и зашити от кожа или текстил могат да бъдат почистени с гъба.
 5. Мокро почистване, Ако обувките са кожени или синтетични, с гладка повърхност, допълнително ги избършете с чиста влажна кърпа.
 6. сушене, Оставете обувките за 10-15 минути да изсъхнат естествено. След това можете да продължите към процеса на избелване.

Специална боя и други методи за кожена двойка

След предварително почистване кожените маратонки трябва да се измият добре с помощта на гъба или парче мека кърпа. В повечето случаи цялостното измиване в сапунен разтвор е достатъчно за възстановяване на белотата на обувката. По правило производителите не препоръчват да се използват прекалено активни почистващи препарати за домакинство, например, традиционна белина за дрехи, за да върнат предишния цвят на леките обувки.

Ако по-голямата част от повърхността на кожените кецове е забележимо и равномерно посивяла, най-доброто решение би било използването на специална боя за обувки. Изберете опцията под формата на спрей - най-лесно се нанася и равномерно разпределя. Процедурата се извършва най-добре в открито пространство. В крайни случаи - на балкона, който след това трябва да бъде добре проветрен.

Чудесен помощник за почистване на бели кожени маратонки е пастата за зъби. Малко количество от продукта (без цветни пръски) е достатъчно, за да нанесете върху плътна салфетка и да разтриете повърхността на обувката с нея, след което изплакнете добре в топла вода.

Оцет, сода и гъба върху дървени дъски

Оцет и сода

Как да върнем белотата на маратонките, ако бялата кожа е потъмняла на места и петната не са измити? Смес от оцет и сода за хляб ще ви помогне да измиете бели маратонки от упорити замърсявания. Инструкциите за процедурата са четири точки.

 1. Смесете посочените компоненти в контейнер, но не и в метал. Първо изсипете 20 г сода, след което бавно изсипете оцет. Вашата задача е да получите пастообразна консистенция.
 2. Внимателно нанесете сместа върху почистена повърхност с помощта на тясна четка за обувки или стара четка за зъби с мека четина. Рискувате силно да надраскате гладка повърхност, а белезите върху бялото ще бъдат особено видими.
 3. С леки кръгови движения разпределете пастата върху цялата повърхност на маратонките. Оставете за пет до седем минути.
 4. Изплакнете основата и подметката на маратонките в течаща вода. Ако моделът на спортната обувка може да се пера машинно, направете го, като изберете подходящия режим.
Сушенето на маратонки е по-добре по естествен начин. Поставете ги на балкона на сянка и увеличете максимално краищата на тъканта. Не изсушавайте маратонките си под или върху батерията или не използвайте електрически сушилни. При силна топлина обувките могат да се деформират.

Бензин и магнезия

Друга рецепта за почистване на кецове от бяла кожа е смес от бензин за запалки и магнезия. Първата съставка може да бъде закупена на почти всеки пазар, а втората - в спортен магазин или аптека. Спортната магнезия или магнезиева сол обикновено се използват за изсушаване на ръцете по време на тренировка. В комбинация с бензин такъв прах ще стане белина.

Съставките трябва да се смесват в равни пропорции и след това да се нанасят върху краищата на подметката на маратонките, а след това с помощта на салфетка обработвайте маратонките по периметъра. Не забравяйте да защитите ръцете си с ръкавици по време на такава работа и в края на процедурата за избелване измийте добре обувките си в сапунена вода и изплакнете.

Търсите велур

Как да направите белите кецове отново бели, ако са ушити от велур? Невъзможно е да ги измиете по обичайния начин, тъй като петна ще останат на повърхността. Ако сте в изливане или тривиално сте стъпили в локви и изсушени велурени кецове, изсушете ги естествено.

Едва след това продължете с почистването, което се състои от пет етапа.

 1. Внимателно намажете с четка сухата повърхност на маратонките. Движете се в една посока.
 2. Със суха и плътна кърпа изтрийте всякаква мръсотия от повърхността на обувката.
 3. Нанесете отново повърхността.
 4. Ако останат мазни петна, отстранете ги със специален препарат за почистване на велур. В идеалния случай подходящият спрей или пяна е добре да закупите с чифт нови велурени обувки. Разклатете добре кутията, докато се образува гъста пяна. Пяна върху специална гъба, за да почистите велура, разпределете го по повърхността и след това лесно, без да натискате, избършете областта с най-много мръсотия.
 5. В края на процедурата не мийте и не изплаквайте обувките от велур. Веднага ги поставете да изсъхнат.

Производителите препоръчват да прилагате почистващ велур само върху мазни петна по маратонки. Практиката показва, че за първи път наистина има смисъл да обработвате видими петна, а след това да направите второ почистване, като вече сте обработили цялата повърхност на маратонките.

Как да почистите маратонки от бял велур, ако няма големи мръсни петна по повърхността им, но има сиво покритие? Можете да опитате почистване с пара. За да направите това, поставете повърхността на маратонките под поток пара (например от чайник). Дръжте обувките от двете страни, за да избегнете изгаряния. Паренето продължава не повече от минута. Внимателно се уверете, че велурът е навлажнен, но не и мокър. След употреба специална гумена четка с големи зъби.

Характеристики на почистване на текстилни продукти

Напълно е възможно да избелите бели маратонки от плат и мрежа с пране сапун, но само с бяло. Ако зоната на замърсяване е малка, не намокрете обувките си напълно.Достатъчно е да премахнете мръсотията с леки кръгови движения с мека кърпа, навлажнена със сапунена вода. В случай на големи петна, след такова почистване могат да останат петна, така че измиването не може да се избегне.

Моля, обърнете внимание, че прането на кецове от бяла тъкан на ръка не само ще бъде по-лесно, но и по-безопасно както за продукта, така и за кожата ви. Производителите не препоръчват използването на пералня, тъй като има висок риск от деформация на обувката. Да, прахът или гелът не могат да бъдат отстранени от плата без допълнително изплакване. И старателно изплакнете двойката трябва да сте сигурни, за да избегнете алергични реакции.

Следователно е по-добре само да се измие ръчно, което се извършва на четири етапа.

 1. Разходете се с петна по цялата повърхност на тъканта. След като се намокри, започнете да отмивате мръсотията.
 2. Особено тъмните места могат да бъдат измити и оставени за 10-15 минути.
 3. Изплакнете отново цялата повърхност, както отвън, така и отвътре. Обърнете специално внимание на традиционните места на замърсяване - зоните на петата и петите.
 4. Сменете водата (температурата трябва да е стайна температура, удобна за ръцете) и изплакнете добре спортната двойка. В същото време, опитайте се да не ги потапяте в цялата вода, а да спуснете краищата на тъканта в нея и изплакнете с пръсти.
Изсушете обувките си на балкона или до отворения прозорец. За да избегнете деформация, вътре може да се поставят натрошени листове от бяла рохкава хартия.

Премахваме жълтите петна

Как да измиете бели маратонки, така че да не пожълтяват? Основното правило е да изплакнете или измиете тъканта възможно най-бързо. Също така, за да измиете бели маратонки без ивици, трябва да използвате голямо количество течаща вода. Изплакнете тъканта добре след предварително почистване. В този случай не е необходимо напълно да спускате обувките във вода. Внимателно поставете краищата на тъканта под чешмата и изплакнете обилно, като леко натискате с пръсти.

Жълтеността от топола върху бели обувки е най-добре да се премахне с алкохол. Надуйте памучен тампон с тях и почистете обувките в зоната на замърсяване. Можете да смесите лимонов сок със сол (равни пропорции) и да нанесете върху жълти петна, оставете за час и след това старателно избършете повърхността със сапун и изплакнете. Малките петна могат да бъдат напълно почистени с обикновена гума за канцеларски материали.

За да почистите бели кецове от жълти петна, можете да използвате оцет, който трябва да се смеси с гел за измиване и водороден пероксид. Всяка от съставките ще изисква 10 мл. Получената смес трябва да се остави на повърхността за седем до осем минути, след което изплакнете обилно. Извършете почистване с гумени ръкавици. След изсъхване, белите кожени обувки трябва да бъдат напоени с крем.

Статията е актуализирана: 28.04.2019 г.
Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (31 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

"Лактофилтрум": инструкции за употреба при акне, как да приемате, дозировка, продължителност на курса, противопоказания + отзиви

Драники със сирене във фурната по стъпка по стъпка 🥔 рецепта със снимка

Сладко от сливи 🥣 според стъпка по стъпка рецепта със снимка

Пиле от кефир във фурната по стъпка по стъпка рецепта със снимка

красота

мода

диети