Как да съхранявате лука в апартамента: украсете кухнята с „плитки“ или се скрийте в килера в чорапи

Широко известни са уникалните антимикробни свойства на лука, които природата щедро дарява с него. Той, както и чесън, точно така, че да постави паметник. Фитонцидите и хранителните вещества правят това растение истинска жива аптека. Той е незаменим през всеки сезон, особено през зимата и началото на пролетта, когато вирусите и настинките бушуват. Ефективността му е тествана от векове. За да може това ценно натурално лекарство да е винаги под ръка, трябва да знаете как да съхранявате лука у дома.
Лук в кошница

„Този, който яде лук, ще се отърве от мъките“, казват те. Всъщност този зеленчук е многофункционален: има както хранителна, така и лечебна стойност. Той укрепва имунната система, помага на организма да се съпротивлява на вируси и стрес, възстановява силата, жизнеността и дори подмладява. Благоприятно за репродуктивните функции, сърцето и кръвоносните съдове, подобрява храносмилането и почиства организма от вредни вещества. И всичко това, благодарение на съдържанието на полезни витамини, минерални соли, органични киселини, азотни и въглехидратни вещества. Способността за запазване на лука през зимата без загуба на качество и ценни свойства започва с правилното събиране на лука.

Подготовка: 5 правила

Традиционно лукът се прибира три до четири месеца след засаждането. Събирането му започва през август. Основните пет правила за прибиране и приготвяне за съхранение звучат така.

 1. Събирайте при сухо време. Луковиците се изкопават внимателно, за да не се повредят. Не издърпвайте лука от почвата и разклащайте земята с кранове. Повредените крушки се съхраняват много по-малко.
 2. Изсушете го. Това е необходимо, за да се отървете от излишната влага и вредните микроорганизми. На слънце луковиците напълно изсъхват за няколко седмици. Това може да се направи точно на леглото. При облачно време изсушете реколтата чрез проветряване (на балкона, в беседката или под навес).
 3. Дръжте само узрели. Зрелият зеленчук е лесно разпознаваем по изсипани, стегнати луковици, тънки вратове или пожълтяващи пера.
 4. Подрежете сухи пера и корени. След подрязването трябва да остане „опашка“ от 6-10 см и 2-3 см корени. Удобно е да се отрежете с ножица.
 5. Сортирайте главите. Вземете големи и здрави крушки без никакви повреди. Малки и още по-неузрели - отделно за приоритетна употреба.
Познаването на домакините преди изсушаване в чернова съвет съветва да се отървете от повечето лукови люспи. След това лукът ще придобие нова обвивка, която ще му осигури дългосрочно съхранение у дома. И за да разберете степента на сушене, трябва да спуснете ръката си в луковата маса: ако ръката премина без проблеми, зеленчукът е готов за съхранение, ако има затруднения, изсушете го допълнително.

Къде и как най-добре да съхранявате лука през зимата ...

Оптималното време за полагане на лук е октомври. И идеално място за дългосрочно съхранение е сухата мазе или мазе. Но такива помещения няма във всяка къща и още повече - апартамент. Ето защо, където и лукът лежи през зимата, са важни две основни условия.

 1. Ниска влажност. Стаята трябва да е суха. Независимо дали става въпрос за мазе, мазе, специално складово помещение в къщата или килерче, мецанини, отделен шкаф или просто кът в апартамента, изолиран балкон, таванско помещение.
 2. Въздушна вентилация. За съхранение на лукови запаси се нуждаете от дишащ съд. Обикновено това са специални кутии или предмети, пригодени за съхранение (понякога напълно неочаквани).
Трябва да се внимава предварително как да съхранявате лука в апартамента по-дълго. Натрошете креда и ги поръсете, преди да изпратите луковиците за зимуване.Прахът ще действа като абсорбиращ: ще отнеме ненужната влага и ще предпази прибрания зеленчук от покълване и разваляне.

Опции за опаковане

Най-удобно е да поставите крушките в дървени кутии. Височината им не трябва да надвишава 30 см. Предпоставка са отвори или малки отвори за вентилация. Такива резервоари за съхранение спестяват място, защото могат да се поставят един върху друг. Вместо дървени можете да вземете пластмасови кутии. Ако те не са приятелка, можете да експериментирате с тара и да съхранявате зеленчука в следните елементи.

 • В кутиите. Картонените кутии също са добри за съхранение. Но трябва да работите усилено и предварително изрязани в страничните стени и дъното с дузина малки отвори за достъп на въздух.
 • В кошничките. Плетената кошница е изработена от естествени материали и е идеална за съхранение. В такъв контейнер въздухът циркулира перфектно. В допълнение, "плитките" изглеждат красиви и естетически приятни.
 • В платнени торби. Те преминават много добре въздух. Основното е, че те не са обемисти и не са твърде големи. Максималната височина на луковия слой е 35 см. Алтернатива на платните торби е хартията.
 • В решетките. Полипропиленовите мрежи за зеленчуци гарантират не само пълна циркулация на въздуха, но и видимостта на съдържанието. В специални опаковки е лесно да се открие покълнал и разложен лук.
 • В найлонови чорапи. Колкото и да е странно, в ерата на високите технологии методът на тази стара баба за съхранение на крушки дори твърди, че е лидер. По естетически причини обаче не украсявайте кухнята си с висящи чорапогащи. Чорапите с лук могат да бъдат поставени например в килера или мазето. Но ако все пак искате да използвате доставката на крушки за украса на кухнята, тогава не нарязвайте сухи пера от лук, а ги сплетете в плитка. Ако успеете да направите това внимателно, трикотажът ще изглежда като декоративно украшение, а също така ще почисти въздуха. Между другото, според прегледите, по този начин е най-добре да съхранявате лука в къщата. Ясно е, че такава декорация не се вписва във всеки интериор.
 • В тави за яйца Ако сте събрали много пакети с яйца у дома, не се колебайте да ги използвате като контейнери за съхранение. Поставете всеки лук в отделна вдлъбнатина. Поставете напълнените тави на рафтове или стелажи.
Това, което не се препоръчва за съхранение, са найлоновите торбички. В този пакет крушките просто се задушават. Първо ще се мъгли, а след това ще започне да гние.

Червен лук, висящ на куп

... и през лятото

Лукът, добит през юни-юли, не е устойчив и не е предназначен за съхранение. Обикновено трябва да се използва в рамките на няколко седмици след събирането. Удобно е да съхранявате лука през лятото в хладилник в почистен вид, като използвате следните инструкции от четири препоръки.

 1. Обеленият лук се поставя в торбичка.
 2. Налейте половин чаша вода в торбата.
 3. Завързваме целофана или плътно го затваряме със закопчалка.
 4. На всеки три дни сменяме водата за свежа.

Вместо торба можете да използвате тенджера или купа, пълна с вода, с подобен график за нейната подмяна.

Мога ли да съхранявам лука в хладилника за прибиране през зимата? Отговорът е не, тъй като е влажен в хладилника, въздухът циркулира слабо. И под въздействието на светлината вкусът на лука, който се съхранява по-добре на тъмно, ще се промени.

Необходим микроклимат

Съхранявайте лука при удобна температура и влажност. Може би това е най-важната задача - да се поддържа желаният микроклимат. За всяка стая той има свой собствен:

 • мазе - температура на въздуха 0 ° C, максимум 3 ° C, влажност - не повече от 75-90%;
 • апартамент - средна температура 18-22 ° C, влажност - не по-висока от 50-70%.
Високата влажност е особено фатална за лука. В края на краищата тогава се създават условия за покълването на луковицата, появата на гниене и мухъл.

Лук в кутия

Контрол на качеството

Ясно е, че домакините се опитват правилно да съхраняват лука, за да не изгние. Но въпреки това различните сортове лук понасят зимуването по свой начин и климатичните условия могат да направят свои собствени корекции.

Не бъдете мързеливи през целия период на съхранение, периодично подреждайте лука.Ще бъде достатъчно да направите това два до три пъти. Ако забележите, че е влажна, ще трябва да я изсушите отново и да я поставите в сух съд. Изхвърлете гнили, покълнали, подозрително меки крушки без съжаление. По този начин поддържате останалата част от лука цяла.

Според прегледите не трябва да съхранявате лук до картофи. Газовете и влажността, отделяни от последната, ще допринесат за бързото разпадане на крушките.

Няма толкова малко начини за правилно съхраняване на лука. Замразяването не е изключено. За да направите това, го нарежете по наша преценка: пръстени, половин пръстени или кубчета. Слагаме еднократни порции в отделни опаковки и ги поставяме във фризера. Моля, обърнете внимание, че замразеният лук е подходящ за готвене само на горещи ястия - след замразяване той губи своята "представяне", променя цвета си и става воднист. Опаковките трябва да се поставят далеч от замразени плодове, така че да не абсорбират миризмата на лук. Не съхранявайте нарязан лук повече от шест месеца: той губи вкус и аромат.

Статията е актуализирана: 27.04.2019 г.
Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (33 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Парна розова сьомга в бавна готварска печка по стъпка по стъпка 🐟 рецепта със снимка

Рецепти за сокове 🍲 как да направите сок, бързи и лесни стъпка по стъпка рецепти със снимки

Тирамису бисквитки стъпка по стъпка рецепта със снимка

Колбаси в тесто стъпка по стъпка рецепта със снимка

красота

мода

диети